KNGMG Noord Excursion to South Limburg and NE Belgium by Jan Schreurs, Rudi Svennen & Willem Schuurman

DateFriday, 10 May 2019 - Sunday, 12 May 2019
TimeAll day hr
Costs
OrganisationKNGMG Noord
Phone
Location
,
MapMap Unavailable
Program

An excursion to S Limburg and NE Belgium ( i.e. The former country of Moresnet) with guides Jan Schreurs, Rudi Svennen & Willem Schuurman.

More details about the excursion, by organiser Jan Schreurs (in Dutch):

Programma van de excursie:
Deze excursie naar Limburg en aansluitend België kan niet zonder steenkool en de rijke ertsvoorkomens van Moresnet, net ten zuiden van Maastricht, Dit keer niet de staatsmijnen bij Heerlen maar de veel minder bekende steenkool voorkomens in Midden Limburg en het aansluitend Duitse Grensgebied, met een vrijwel onbekend stuk geschiedenis en geologie van de nooit afgebouwde laatste Staatsmijn: de Beatrix mijn. Het verhaal van Moresnet is ook verloren gegaan in de tijd. Moresnet werd na de val van Napoleon een onafhankelijk staatje omdat de omringende landen het niet eens konden worden over de verdeling van dit gebied met zijn zeer rijke zinkmijn (La Calamine). Pas in 1920, na de 1e wereldoorlog is het staatje toegedeeld aan België. De mijn was toen niet veel meer waard, de vrijhandel in dit neutrale staatje uiteraard wel. Veel mensen weten niet dat het huidige drielandenpunt bij Vaals meer dan 100 jaar lang een vierlandenpunt was en dat dit allemaal kwam door een rijke geologische ondergrond gecombineerd met politiek geharrewar. Kortom een excursie met een hoge historisch gehalte, allemaal gedreven door de onderliggende geologie en allemaal nog niet zo heel lang geleden.

  • Dag 1: Bezoek aan Schacht 3 van de Sophia Jacoba Mijn in Huckelhoven, net over de Duitse grens met Midden Limburg. Dit was de meest moderne kolenmijn in Europa, pas in 1997 gesloten. De mijn was lang in handen van Nederlandse aandeelhouders en is zelfs genoemd naar de vrouwen van de belangrijkste aandeelhouder en zijn mijndirecteur. De kolencessie sluit aan bij die van de nooit afgebouwde Staatsmijn Beatrix, in Nederland. Het is de bedoeling om te lunchen in het bewaard gebleven schachtgebouw met een rondleiding met uitleg van de mensen die het allemaal nog bediend hebben. Aansluitend het verhaal van de never-to-be staatsmijn Beatrix, exploratie, opkomst en ondergang……
  • Dag 2: Geologisch bezoek aan Moresnet, geleid door prof Rudi Svennen. Prof Svennen zal ons e.e.a. van de restanten van de mijngeologie laten zien, beginnend in La Calamine met uitleg over de mijn, de storthopen en het landje “Neutral Moresnet”, gevolgd door een bezoek aan Plombières met uitleg over de oude mijn en nieuwe exploratie.
  • Dag 3: De invulling van deze dag is vrij. Een bezoek aan Maastricht is aan te raden. Maar er is ook de lange weg naar huis en moederdag om aan te denken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Contact us